top of page

Cerrahi Sperm Elde Etme Girişimleri ile İlişkili Komplikasyonlar

  • Yazarın fotoğrafı: Azoospermi Editör
    Azoospermi Editör
  • 10 Oca 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 11 Oca 2021

Her ne kadar mikroskop kullanımı ile m-TESE uygulamalarında, konvansiyonel yönteme göre komplikasyonlar oranları azalmış olsa da, cerrahi sperm elde etme girişimleri sonrası düşük oranlarla da olsa bazı komplikasyonlar ile karşılaşılması mümkündür


Testiküler Sperm Çıkartılması/Aspirasyonu (TESE/TESA)
Azospermi TESE

a- Kesi yerinde ve testislerde ağrı ve enfeksiyon: Ameliyat sonrası kesi yeri ve testis enfeksiyonları, etkin antibiyotik profilaksisi uygulanan hastalarda oldukça nadir görülmektedir. Enfeksiyonlar genellikle ameliyat sonrası erken dönemde (bir hafta) ortaya çıkabilmektedir. Bulgular tanı anında lokal düzeyde olup; kesi yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ile karakterizedir. Enfeksiyon testisi de kapsarsa, testisin bulunduğu skrotum cildinde şişlik, kızarıklık ve hassasiyet meydana gelir. Genellikle, bu enfeksiyonlar hastanın hayatını tehdit eden şikayetlere neden olmamakla birlikte; tanı ve tedavinin geciktiği bazı olgularda sistemik enfeksiyon bulguları ortaya çıkabilmektedir. Yara yeri ve testis enfeksiyonlarında, antibiyotik ve iltihap giderici tedavilerle olguların büyük kısmında yanıt alınır ve tedavi başarıyla tamamlanır. Antibiyotik tedavisine yeterli yanıt vermeyen nadir olgularda, testisin alınmasını gerektiren sonuçlar doğabilir.


b- Skrotal kesiye bağlı kanama ve skrotumda hematom (kan göllenmesi) gerçekleşebilir. Hematom gelişme riski, mikrodiseksiyon ve aspirasyon yöntemleri uygulanan olgularda; konvansiyonel açık yönteme göre daha nadir görülmektedir. Skrotal hematom, genellikle skrotumun baskılı pansumanı ve sıkı iç çamaşırı giyilmesi ile bir süre takip edilir ve geriler. Ancak bazı vakalarda hematom gerilemez ve büyümeye devam eder. Bu durumda hematomun operasyonla boşaltılması gerekebilir.


c- Hidrosel (testisin etrafında sıvı birikimi) gelişebilir. Bu komplikasyon sıklıkla operasyonun geç dönem komplikasyonlarındandır. Testis lenfatiklerinin hasarlanmasına bağlı gelişen hidrosel, kozmetik problem yaratabilir. Bu durum, testisin canlılığını tehlikeye sokacak bir patoloji değildir ve takip edilebilir. Ancak, hasta hidrosel varlığından kozmetik olarak şikayetçi ise ve hidrosel varlığı hastanın yaşam kalitesini etkiliyorsa, basit bir cerrahi girişim ile hidrosel tedavisi uygulanabilir.


d- Operasyondan sonra (özellikle TESE sonrası) testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinde azalma görülebilir. Testosteron seviyesinin normal düzeyine dönmesi 18 aylık bir süreyi bulabilir. Hastaların çoğunluğunda testosteron seviyesi başlangıç seviyesinin %95’ine yükselir. Nadiren, %5-10 hastada bu azalma kalıcı olabilir ve bu hastalarda androjen replasman tedavisine ihtiyaç duyulabilir. e- TESE tedavisi uygulanan hastaların testislerinde, ultrasonografi ile saptanan değişiklikler görülebilir. Bu değişiklikler; ameliyat sonrası birinci ayda vakaların %18.3’ünde, üçüncü ayda %10-44’ünde ve altıncı ayda %3.3-10’unda görülür. TESE’yi müteakip erken ultrasonografi bulguları hipoekoik değişiklikler olup; altıncı aydaki geç bulgular, fibrozis ve kalsifikasyonu içeren fokal ekojenik lezyonlarla sınırlıdır.



f- Konvansiyonel TESE ile karşılaştırıldığında mikro-TESE sonrası; hematom, testiküler fibrozis ve testis atrofisi riski daha düşük oranlarda görülmektedir. Literatürde yalnızca birkaç adet çok küçük hacimli testiste, operasyon sonrası testisin kaybedildiği anektodal vaka sunumu mevcuttur.


Komplikasyonlar ve Azospermi tedavisinde en başarılı yöntem doktorunuz tarafından size detaylı şekilde anlatılacaktır.

 
 
 

Commenti


info@azospermi.org

Tel: +90 212 233 39 24
Fax: 0 212 233 39 24

  • YouTube - Beyaz Çember
  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2020 by CELENE

Halaskargazi Caddesi Uğurlu Saray Apt. No: 114 Kat: 1 D:2, 34380 Şişli / İstanbul

bottom of page